AI, Digitalisatie en Centralisatie in de Bouwsector

July 11, 2023

Samenvatting

We omschrijven de ontwikkelingen in de Nederlandse bouwsector, in het bijzonder de toenemende centralisatie en digitalisering. De bouwsector, die goed is voor 10% van het Bruto Nationaal Product, worstelt met kleine winstmarges en frequente budgetoverschrijdingen. Centralisatie neemt toe door modulair bouwen, centrale planning en logistiek. Daarnaast vindt er organisatorische centralisatie plaats, waarbij diverse rollen binnen één bedrijf worden samengevoegd.

De toenemende centralisatie gaat hand in hand met een toenemende digitalisering ondersteund door AI. Digitalisatie en centralisatie vullen elkaar immers goed aan. Daarnaast is er sprake van een toenemende automatisering en digitalisering van voertuigen en gereedschappen.

We zien dat de centralisatie en digitalisatie die al hebben plaatsgevonden in andere sectoren, zoals de landbouw, nu ook beginnen door te dringen in de bouwsector. Deze ontwikkeling lijkt in een stroomversnelling te gaan belanden, waarbij een winner-take-all mentaliteit en specialisatie zullen heersen.

Het doel van dit artikel is om u inzicht te bieden en u voor te bereiden op deze ontwikkeling.

Artikel

De bouwsector is misschien wel de meest belangrijke sector in elk land. De bouw is verantwoordelijk voor de huizen waarin we leven, de wegen waarop we rijden en de infrastructuur waarvan we dagelijks genieten zonder er echt bij stil te staan. Het biedt werk aan honderdduizenden mensen van diverse vaardigheidsniveaus en culturele achtergronden. Tegelijkertijd is het fysiek zeer veeleisend voor degenen die in de bouw werken en het stelt steeds hogere eisen aan de impact op het milieu, mede dankzij het Lente Akkoord.

In Nederland is de bouw goed voor 10% van het Bruto Nationaal Product. Maar de winstmarges in de bouw blijven klein, in 2020 was dit slechts 4.8%. Maar toch hebben sommige bedrijven meer dan 15% winstmarge? Daarnaast overschrijden de meeste bouwprojecten het budget en duren ze langer dan oorspronkelijk gepland, zoals gerapporteerd in een rapport uit 2023 van IGG Bouweconomie. Daarnaast worden er jaarlijks duizenden rechtszaken aangespannen. Het resultaat is dat honderden bedrijven elk jaar failliet gaan en tegelijkertijd andere bouwbedrijven met meer dan 15% winstmarge kunnen opereren?

In dit artikel gaan we kijken naar een belangrijke ontwikkeling in de bouw en demonstreren we een essentieel onderdeel van deze ontwikkeling dat u moet begrijpen en kunt toepassen in uw bedrijf. Wat zal u helpen uw winstmarge te verhogen en uw risico's te verminderen?

De bouwwereld verandert. Centralisatie vindt plaats op verschillende niveaus. Ten eerste vindt er centralisatie plaats omdat projecten steeds meer gemodulariseerd worden. Modularisatie is het concept dat in plaats van dat een huis steen voor steen wordt gebouwd, hele muren, trappen en andere structuren op een centrale locatie worden gebouwd. Uit de interviews die we hebben gehouden, blijkt dat gemodulariseerde projecten sneller worden afgerond en veel minder mensen vereisen.

Centralisatie vindt plaats in die zin dat in plaats van dat bouwen op locatie gebeurt, steeds grotere delen van de bouw op een centrale locatie plaatsvinden, zoals in een fabriek.

Dit type centralisatie is doorgaans effectiever in die zin dat het een laag van voorspelbaarheid biedt. Het weer speelt er geen rol in, de levering van producten kan worden gepland, het heeft een kleinere impact op het milieu, het verkort de planningsduur, processen kunnen aanzienlijker worden geoptimaliseerd en producten kunnen in bulk worden gekocht, wat de kosten verlaagt. Als we kijken naar de problemen in de bouwmarkt, dan zal dit type centralisatie alleen maar verder gaan, omdat het grote voordelen heeft ten opzichte van bouwen op locatie.

Bron: IIG

Een ander type centralisatie vindt plaats op de bouwplaats. Gegeven het feit dat machines steeds geavanceerder worden, is de “Road Printer” daar een voorbeeld van - wij zijn niet gelieerd. Deze machine fungeert in feite als het centrale punt van het wegenbouwproject. Het is in wezen een minifabriek op wielen. Het biedt veel van dezelfde centralisatievoordelen als een fabriek, en bovendien is het fysiek veel minder veeleisend dan zelf stenen leggen. Omdat machines steeds geavanceerder worden en beter werk leveren, zullen we steeds meer machines zien op een bouwplaats. Anderzijds kunt u denken aan 3D printers en andere robotisering. Dit zijn innovaties die nog een aantal jaar nodig hebben om realiteit te worden, maar het spreekt voor zich dat met genoeg tijd dit soort machines ook deel van de bouwplaats zullen uitmaken.

Het laatste type centralisatie is in de organisatie. Er is een groeiende trend naar gecentraliseerde planning, logistiek en organisatiestructuur. In plaats van dat een bouwplan wordt gedaan door een architect, planner, logistiek expert, ingenieur en hoofdbouwer die samenwerken in een los verband, elk met hun eigen respectievelijke kantoren, roosters etc. worden deze rollen nu onder de paraplu van een enkel bedrijf of entiteit gebracht. Door alle vakgebieden in die zin onder te brengen in 1 organisatie, kunnen kosten worden gedrukt, processen worden gestroomlijnd en staan de belangen minder vaak tegenover elkaar.

Mule is een robotarm die zwaar tilwerk ondersteund

Voordelen van centralisatie:

  • Duidelijke bevelsstructuur
  • Verminderde en voorspelbare kosten
  • Minder planning eenmaal projecten lopen
  • Snelle implementatie van beslissingen en optimalisaties
  • Verbeterde kwaliteit van werk
  • Meer controle over het milieu: CO2-uitstoot, lawaai, stof, watergebruik, etc.
  • Minder afhankelijk van het weer
  • In bulk inkopen

Nadelen van centralisatie:

  • Toegenomen belang van logistiek
  • Grote investeringen in infrastructuur
  • Minder loyaliteit van medewerkers
  • Bureaucratie

Deze trend is niet uniek voor de bouwsector. We hebben soortgelijke ontwikkelingen gezien in de landbouw, auto-industrie, vliegtuigproductie en supermarkten. In plaats van kleine boeren, kruideniers, onafhankelijke autofabrikanten en vliegtuigfabrikanten, hebben we nu te maken met conglomeraten die voorspelbare prijzen en schaalvoordelen bieden.

Zoals we in Nederland hebben gezien met de opschudding onder de boeren, worden steeds meer boeren gedwongen te verkopen aan grotere boeren die kunnen omgaan met de verhoogde milieuwetgeving, kosten van gespecialiseerde apparatuur en werken meer als een fabriek of een bedrijf dan een gezin van boeren die zelf het veld bewerken.

Deze ontwikkeling veroorzaakt veel angst bij de mensen met wie we tot nu toe hebben gesproken. Maar de fout die de meeste mensen maken is dat ze zich alleen op het eindproduct richten. Ze zien alleen de enorme fabrieken en denken "dat kunnen we nooit bereiken". Maar centralisatie is een schaal en kan ook na verloop van tijd evolueren. Het besef en het begrip dat meer en meer processen op een gecentraliseerde manier zullen plaatsvinden en dat het afstemmen van uw bedrijf op die mentaliteit al stappen in de goede richting zijn.

Een tool die iedereen zal helpen daar te komen, is digitalisering. Digitalisering hoeft geen tienduizenden euro's te kosten en hoeft geen gecompliceerd traject te zijn. Eerst leren we lopen voordat we leren rennen.

De reden waarom digitalisering zo belangrijk is, is dat het een sleutelrol speelt in centralisatie. Zie de digitale omgeving werkt echt goed wanneer dingen voorspelbaarder zijn, en gecentraliseerde componenten zijn voorspelbaarder. Digitalisering werkt ook goed wanneer u processen wilt optimaliseren. Een digitale werkomgeving is er ook een waar veel mensen samen aan een project kunnen werken maar tegelijkertijd veel meer georganiseerd blijven.

Gaat de bouwsector steeds meer gedigitaliseerd worden? Het eenvoudige antwoord is ja. Sterker nog, ons onderzoek, de interviews die we hebben gedaan en de kennis die we hebben opgedaan bij het bouwen en toepassen van digitale oplossingen, leiden ons tot de overtuiging dat de bouwsector in de komende 10-20 jaar een snelle versnelling zal doormaken. Een proces dat een paar jaar geleden al begon.

De ontwikkelingen die al hebben plaatsgevonden in de auto-industrie, vliegtuigbouw en levensmiddelenbranche, en in de landbouw in de eindfase zitten, zijn in de bouwsector stevig begonnen. Digitalisatie speelt daar een enorm grote rol in, en de vraag is, in hoeverre bent u daar op voorbereid?

De volledig autonome tractor van John Deere

De rol van Bytesize AI

In grote lijnen, hoe zal digitalisatie in de bouw eruit zien? We hebben het al gehad over centralisatie en de rol die technologie daar speelt. Maar er zijn een aantal technologieën in aantocht die dit nog verder zullen versnellen.

Als experts op het gebied van machine learning en AI (artificial intelligence, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd) begrijpen wij de eindstreep. En iedereen weet dat als je de eindstreep wil bereiken zul je eerst het hele traject moeten aflopen. We hebben meer dan 20 projecten in de digitaliseringsruimte geleid en hebben meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van digitalisatie.

Ons doel is simpel: helpen uw risico te verlagen, uw bedrijf te beschermen, de winstmarges te verhogen en u voor te bereiden op een toekomst die u voor u wellicht nog onduidelijk is.

Om u op weg te helpen, publiceren we vanaf vandaag, elke week, minstens vijf weken, artikelen op LinkedIn en onze website die de rol van digitalisering in de bouwsector. We zullen hierbij ook uitgebreid rapporteren over welke ontwikkelingen er in de pijplijn zitten en hoe u zich daar op kan voorbereide. Dit zal uitmonden in een uitgebreid rapport die we in de eerste week van september zullen uitbrengen.

We begrijpen dat elk bedrijf dat in de bouw werkt uniek is. Of u nu een logistiek expert bent, bouwer van infrastructuurprojecten, modulaire woningbouw of eenmalige unieke projecten, op grote of kleine schaal, werkt met aannemers of onderaannemers, in de stad of op het platteland, digitalisering zal u beïnvloeden. We willen u helpen, ten eerste een begrip te krijgen van deze concepten en ten tweede ze toe te passen in uw bedrijf op een manier die voor u werkt.

Kunnen we voorspellen dat de komende veranderingen eenvoudig zullen zijn? Nee, dat kunnen we niet. Maar wat we wel kunnen doen is u helpen u voor te bereiden op die veranderingen, zodat u de best mogelijke beslissingen kunt nemen voor uw bedrijf.

Digitalisatie is onvermijdelijk, op termijn zal ook AI en machine learning onvermijdelijk worden. En hoewel ze zeker wat ongemak en misschien zelfs enige angst zullen veroorzaken, zijn ze ook een kans. Een kans om de manier waarop we werken te verbeteren, om de winstgevendheid te vergroten, om een betere werkplek te creëren, en om een betere wereld te bouwen.

U kunt u abonneren op onze LinkedIn en website voor de laatste artikelen en andere inhoud. U kunt ons ook een bericht sturen of een gesprek met ons aangaan. We zijn er om u te helpen de toekomst te begrijpen en om te zetten in winstgevende projecten.

Bereid je voor op de toekomst, begrijp wat er komt en wees klaar om te handelen. Dit is wat Bytesize AI u kan bieden. Wij helpen u de toekomst vorm te geven. Wij maken digitalisatie en AI behapbaar – Bytesize.

Is dit het toekomstperspectief van de bouwvakker op de bouw?